Olímpics

Vols ser olímpic?

L’objectiu principal de l’Olimpíada Informàtica és estimular l’interès en la informàtica i les tecnologies de la informació entre els estudiants de secundària. Està organitzada en diferents fases: fases regionals, fases nacionals i fase internacional.

L’Olimpíada Informàtica de les Illes Balears representa la competició regional per a alumnes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El guanyador de la competició es classifica per a la fase nacional.

Si estàs interessat en la informàtica, especialment en el seu vessant algorítmic i de programació, o has programat alguna vegada i t’agrada el repte personal de resoldre problemes mitjançant programes, aquesta és la teva olimpíada. A través d’ella pots aprendre les bases de la programació i dels algorismes subjacents i obtenir ajuda personal en la resolució de dubtes i qüestions noves.

Puc participar jo?

Poden participar els alumnes que en el curs corresponent estiguin matriculats en ESO, batxillerat o cicle formatiu de grau mitjà en un centre de les Illes Balears i que no tinguin més de 20 anys l’1 de juliol de l’any de la present edició.

Què necessito?

La inscripció no es realitza a nivell personal per cada participant, sinó que és el centre educatiu el que fa la sol·licitud en nom dels estudiants interessats. En la pàgina d’inscripció de l’edició es troben els detalls concrets.

Abans de la competició hauràs de presentar el teu DNI o document acreditatiu similar i un certificat del centre que acrediti la teva condició d’estudiant de secundària, batxillerat o cicle formatiu de grau mitjà.

Per a preparar-te, necessitaràs tenir accés a un ordinador amb les eines de desenvolupament adequades, en concret un compilador de C, C++, Java o Python i un editor o entorn integrat de desenvolupament. Tant en Windows com Linux o Mac hi ha eines gratuïtes que pots utilitzar. Pots mirar aquí l’entorn disponible durant la competició, per si vols configurar el teu equip de manera semblant al que trobaràs en la competició.

Com em preparo?

Hem preparat una pàgina específica sobre com pots preparar-te

En què consisteix la competició?

En el moment de l’inici de la competició se’ls dóna als participants els enunciats de fins a 12 problemes de programació que han d’intentar resoldre en les hores que dura el concurs.

Han de programar les seves solucions en C, C++ o Java i enviar-les, utilitzant un navegador, al jutge per a la seva avaluació.

Totes les solucions tenen la forma d’aplicacions de consola que llegeixen de l’entrada estàndard (teclat) les dades del problema i escriuen per la sortida estàndard la resposta per a aquestes dades.

Les solucions enviades són validades per un jutge automàtic que les executa de manera autònoma contra un conjunt de casos de prova secrets establerts per endavant. El jutge, supervisat per jutges humans, proporciona un veredicte sobre el problema, acceptant-lo o marcant-lo com a incorrecte, però en cap cas ofereix informació sobre quin és l’error. En cas que el veredicte indiqui que la solució és incorrecta el participant pot realitzar enviaments posteriors del mateix problema per a intentar corregir-la.

Encara que la manera d’ordenar als participants pot variar entre edicions (depenent del reglament marcat per l’Olimpíada Informàtica Espanyola d’aquest any), en general el guanyador és aquell que resol més problemes. Mira la pàgina de reglament de l’edició per a conèixer tots els detalls.